Anne Karnındaki Bebekte Su Toplaması
08 Temmuz 2024

Anne Karnındaki Bebekte Su Toplaması


Anne karnındaki bebekte su toplaması, bebeğin göğüs boşluğunda, karın boşluğunda ve kalbinin etrafında sıvı birikiminin olması durumudur. Tıbbi literatürde "hidrops fetalis" olarak bilinir. Cilt altında oluşan ödem, sıvı birikmesine neden olmaktadır. Bu durum, bebeğin ultrasonografi ile izlenmesiyle tespit edilebilir. İki veya daha fazla alanda sıvı birikiminin tespit edilmesi, tanı koymak için yeterlidir. Hidrops fetalis olan bebeklerin uterusu, gebelik haftasına göre olması gerekenden daha büyüktür. Ayrıca "mirror sendromu" olarak bilinen bir durum da vardır; bu sendrom, hem anne adayında hem de bebekte su toplaması ile karakterizedir.

Anne Karnındaki Bebekte Su Toplaması Çeşitleri

  • İmmün Hidrops
  • Nonimmün Hidrops

Anne karnındaki bebekte su toplaması durumlarının yaklaşık %75'i nonimmün hidrops nedenleriyle ortaya çıkmaktadır. Bu nedenler; hematolojik, hepatik, kromozomal anomaliler, pulmoner, renal, metabolik hastalıklar, plasenta ve kordon anomalileri, gastrointestinal sorunlar, neoplaziler, fetal kromozomal hastalıklar, ikizden ikize transfüzyon sendromları, konjenital enfeksiyonlar ve iskelet displazileridir.

Anne Karnındaki Bebekte Su Toplamasının Gidişatı

Nonimmün hidropslu bebeklerde, kromozomal anomali riski %16 olarak bildirilmiştir. Bu anomaliler genellikle Trizomi-21 (Down sendromu), Trizomi-13, Trizomi-18 ve Turner sendromu gibi durumlardır. İmmün hidropsun en bilinen sebebi ise Rh kan uyuşmazlığıdır. İmmün hidrops hastalığı olan bir bebekte, Rh antijenleri ve kan antijenleri gibi nedenlerle anne ve bebek arasındaki etkileşim sonucunda anne vücudunda antikorlar oluşur. Bu antikorlar plasentayı geçerek bebekteki eritrositlerin parçalanmasına ve anemiye neden olur. Oluşan anemi de çeşitli mekanizmalarla bebekte su birikimine yol açar.

Anne Karnındaki Bebekte Su Toplamasının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nonimmün hidrops durumunda tedavi, nedenine göre yapılabilir. Örneğin, bebeğin kalbinde taşikardi varsa ilaçla tedavi edilebilir. Ancak, immün hidrops durumunda etkin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bu yüzden, erken tanı ve takip önemlidir. Ayrıca, Rh uyuşmazlığı olan gebeliklerde, RhoGAM gibi profilaktik tedaviler uygulanarak immün hidrops riski azaltılabilir.

Anne karnındaki bebekte su toplaması, ciddi bir durum olup, hem anne adayının hem de bebeğin sağlık durumu yakından izlenmelidir. Bu süreçte multidisipliner bir yaklaşımla, kadın doğum uzmanları, pediatrik kardiyologlar ve neonatologlar iş birliği yapmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni